Ryba po japońsku

Zdrowsza wersja ryby popularnej ryby po japońsku.

Składniki:
✤ filety z mintaja
✤ mąka kukurydziana
✤ jajko
✤ passata pomidorowa
✤ kilka łyżek octu
✤ ogórki konserwowe
✤ papryka konserwowa
✤ cebula
✤ pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
✤ 2 łyżki miodu
✤ koncentrat pomidorowy

Z mąki, jajka i wody robimy ciasto, w którym panierujemy rybę i smażymy na posmarowanej tłuszczem patelni.
Zalewa: passatę wlewamy do garnka, dodajemy troszkę wody, przyprawy, pokrojoną cebulę i zagotowujemy. Na koniec wlewamy ocet i miód oraz koncentrat. Dodatkiem octu i miodu kontrolujemy kwasowatość oraz słodkość. Powinno być słodko-kwaśne. Kiedy nam smak odpowiada, wyłączamy i studzimy.
W misce układamy warstwowo: rybę, pokrojone ogórki i paprykę oraz zalewę, tak do wyczerpania składników. Wkładamy na noc do lodówki, żeby się "przegryzło".




Komentarze