Weganskie jaglane kotlety z sosem indyjskim

Te kotlety to mój nowy eksperyment, niezwykle udany. Chociaż nie jestem weganką, bardzo lubię wegańskie dania. 
Ograniczenia pobudzają wyobraźnię, poza tym można wykazać się kreatywnością. 
Akurat mam teraz pacjentkę, która nie je mięsa, więc kombinuję z przepisami. A najlepiej dać pacjentom coś sprawdzonego 😋

Przepis:
💚 55g kaszy jaglanej surowej
💚 20g orzechów ziemnych
💚 100g czerwonej fasoli z puszki
💚 50g kukurydzy z puszki

💚 100ml passaty pomidorowej
💚 10g wiórków kokosowych
💚 przyprawy: garam masala, chili,cynamon, kardamon, curry

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją, trzeba pamiętać o dokładnym wypłukaniu, żeby nie była gorzka. Fasolę i kukurydzę odsączamy i przepłukujemy, wszystkie składniki, oprócz kukurydzy, umieszczamy w malakserze, łącznie z orzechami. Blendujemy na gładko, możemy przyprawić chili.  Pod koniec dodajemy kukurydzę i blendujemy kilka sekund, żeby ziarenka kukurydzy były wyczuwalne.

W rondelku umieszczamy składniki na sos, podlewamy lekko wodą i wszystko zagotowujemy. Sos ma być gęsty, kokosowy, lekko pikantny.










Komentarze