Pulpety w sosie z cukinii i kalafiora

Pulpety nadziewane serem i pieczarkami z pysznym sosie curry.

Składniki na ok. 8 pulpetów:
💚 300g mięsa mielone z indyka
💚 100g kaszy jaglanej
💚 jajko
💚 kawałek sera (np. koryciński)
💚 kilka pieczarek
💚 pół kalafiora
💚 1 lub 2 cukinie
💚 przyprawy: sól, pieprz, zioła, curry

Kaszę jaglaną gotujemy, mieszamy z mięsem oraz jajkiem i formujemy 8 kulek. Do środka każdego pulpeta wkładamy kostkę sera oraz kawałek pieczarki. Pulpety obsmażamy na patelni, żeby zrobiły się twarde i żeby się nie rozwalały.
Wyjmujemy pulpety na talerz. Do garnka wkładamy pokrojonego kalafiora, cukinię, przyprawy i podlewamy wodą. Gotujemy do miękkości - blendujemy na prawie gładką masę. Wkładamy do sosu pulpety i jeszcze gotujemy kilka minut.

Naprawdę wyszło genialne.






Komentarze