Zapiekanka z kaszy, cukinii i serka wiejskiego

Zapiekanka, którą pierwszy raz zrobiłam dla gości tylko z makaronem. Wszystkim smakowała, więc chciałam powtórzyć. Żeby była zdrowsza wersja, wykorzystałam kaszę owsianą. Z podanych składników wyszło kilka porcji.

Składniki:
✺ 200g kaszy owsianej surowej
✺ bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze, u mnie 520g
✺ 200g serka wiejskiego
✺ 100ml jogurtu
✺ 6 jajek

Kaszę gotujemy i wrzucamy na spód naczynia żaroodpornego. Cukinię wrzucamy do blendera kielichowego lub malaksera, razem z jajkami. Miksujemy na gładką masę, mieszamy z jogurtem i serkiem. Tak powstałą masą zalewamy kaszę i wstawiamy do piekarnika. Pieczmy w 180st, dopóki się nie zrumieni. Musi w piekarniku wystygnąć, żeby zrobiło się twarde. Inaczej ciężko będzie pokroić.




Komentarze