Pulpety z indyka i dyni

Bardzo pyszne, zdrowe pulpety, znów z wykorzystaniem dyni. Wyszły trochę za rzadkie, stąd ciężko je było uformować, ale zawsze można dodać mąkę.

Składniki:
✮ 500g mięsa mielonego chudego z indyka
✮ jajko
✮ 100g ryżu, np. basmati
✮ spory kawałek dyni, u mnie to było 530g
✮ mąki tyle, żeby ciasto nie było za rzadkie, ja dałam 88g mąki kukurydzianej

Mięso wymieszać z jajkiem, ugotowanym ryżem i startą na średnich oczkach dynią. Na końcu dodać mąkę i przyprawić, pieprz, cynamon, curry. Uformować okrągłe pulpety i podsmażyć z każdej strony, żeby się nie rozwaliły. Następnie zalać wodą i gotować. Jak będą ugotowane, to wyjąć z wody i zrobić sos. Ja zrobiłam z dyni i mleczka kokosowego.





Komentarze