Curry z mięsem mielonym i dynią

Sezon na dynię w pełni. A ponieważ mam jej dużo w ogródku, muszę ją jakoś wykorzystać. Kocham wszystko co jest z dyni. Różnego rodzaju potrawki robię kilka razy w tygodniu.
Tym razem poczyniłam curry z dyni z dodatkiem mięsa mielonego z indyka.

Składniki:
✅ 100g mięsa mielonego z indyka
✅ pół cebuli
✅ 200g dyni
✅ 60ml mleczka kokosowego light (moje miało 77kcal/100g)
✅ 80g ciecierzycy ze słoika
✅ 80ml passaty pomidorowej
✅ 50g ryżu jaśminowego

Mięso podsmażamy z cebulą. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i ciecierzycę. Dusimy do miękkości, przyprawiamy (curry, kmin rzymski, garam masala, chili, kardamon). Pod koniec dolewamy passatę i mleczko kokosowe.






Komentarze