Pulpety z indyka nadziewane serem feta

Pyszne pulpety z mięsa z indyka z kaszą jaglaną, nadziewane serem feta 😍😋
Podałam je w potrawce z ciecierzycy, na pikantnie.

Składniki na pulpety:
✅ 800g mięsa mielonego z indyka
✅ jajko
✅ 100g kaszy jaglanej
✅ starta marchewka
✅ kilka kostek sera feta

Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji. Mieszamy z mięsem, marchewką i jajkiem. Przyprawiamy. Formujemy ok. 10 jednakowych pulpetów. Każdy nadziewamy serem feta.
Podsmażamy pulpety bez tłuszczu z każdej strony, żeby się nie rozwaliły podczas gotowania.
Następnie umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy kilka minut.

Wartość odżywcza 1 pulpeta: 120 kcal
T 3g 
W 6,5g
B 17,4g

Składniki na potrawkę:
✅ 100g ciecierzycy
✅ 50g marchwi
✅ 30g pora
✅ 60g fasoli białej
✅ 35g daktyli suszonych
✅ pomidor

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, przyprawiamy (chili, garam masala, kurkuma). Gotujemy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Wylewamy na talerz i układamy pulpety. 

Cała porcja z talerza ma 555 kcal.







Komentarze