Potrawka z ciecierzycy z nutą kokosa

Po raz kolejny potrawka z ciecierzycy. Mogę ją jeść kilka razy w tygodniu, dlatego, że za każdym razem wychodzi inne danie. Tym razem z nutą kokosa, bardziej w formie zupy. Zawsze daję przyprawy na ostro, dla podkręcenia smaku: chili, garam masala, curry. Można również dodać zioła czy cynamon.

Składniki:
⭐ 100g ciecierzycy
⭐ 150g obranej dyni
⭐ 100g cukinii
⭐ papryka czerwona
⭐ jogurt kokosowy, np. PlantOn z Lidla, ewentualnie mleczko kokosowe light
⭐ przyprawy
⭐ do polania tahini lub masło orzechowe, ewentualnie orzechy do posypania

Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy kilka minut, przyprawiamy na ostro. Na sam koniec wlewamy cały jogurt kokosowy, nie gotujemy już. Możemy jeszcze doprawić do smaku. Na talerzu dekorujemy pastą tahini, smak nieziemski 😍








Komentarze