Krem z buraków

Pyszna pożywna zupa. Wyszła gęsta, więc można się najeść. Gdyby dołożyć grzanki, ewentualnie makaron, mogłaby stanowić samodzielne danie. Wykonanie jest banalnie proste:

Składniki:
✅ 3 duże buraki
✅ 2 nieduże ziemniaki
✅ pół cebuli, czosnek
✅ ćwiartka jabłka
✅ sok z cytryny
✅ marchew, kawałek pietruszki, selera
✅ łyżka masła
✅ plaster sera feta
✅ słonecznik
✅ przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, chili, ziele angielskie, liść laurowy

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na maśle. Zalewamy wodą, przyprawiamy, gotujemy do miękkości warzyw.
Kiedy warzywa zmiękną wyciągamy liść i ziele, blendujemy na gładki krem. Zupa powinna być gęsta. Podajemy z serem feta pokrojonym w kostkę, posypujemy słonecznikiem.





Komentarze