Kaszotto z pieczarkami i brokułem

Uwielbiam dania jednogarnkowe. Najczęściej robię risotto z kurczakiem na różne sposoby. 
Jednak tym razem postawiłam na kaszotto, głównie dlatego że kasze są bardzo zdrowe i zawierają wiele wartości odżywczych. Warto włączyć je do swojej diety.

W tym daniu wykorzystałam kaszę bulgur. Do niedawna ten rodzaj kaszy był mało popularny w kuchni, najczęściej stosowało się kaszę jęczmienną. Jednak, z czasem na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej gatunków kasz czy ryżów. Ludzie mają coraz większą świadomość na temat zdrowego odżywiania, chcą próbować nowych smaków, sięgają po różne produkty, które do niedawna były mniej popularne.

Przechodząc do sedna, kasza bulgur to obok ryżu, podstawowy składnik diety mieszkańców Bliskiego Wschodu.
Otrzymywana jest z pszenicy durum (najbardziej wartościowej odmiany pszenicy). Na tle innych kasz pszenicznych (kuskus, manna) wypada najkorzystniej. Przede wszystkim charakteryzuje się największą zawartością błonnika - 4,5g/100g, poza tym jest najmniej kaloryczna. 
Charakteryzuje się wysoka zawartością potasu (cennego dla serca - obniża ciśnienie krwi), fosforu (składnik budulcowy kości i zębów), magnezu (aż 32mg/100g).
Błonnik z kolei pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu w krwi, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy.
Żelazo i kwas foliowy obecne w kaszy bulgur zapobiegają rozwojowi anemii.
Jest również źródłem białka roślinnego oraz witamin z grupy B (regulują pracę układu nerwowego, obniżając poziom stresu).

Składniki na 4 porcje:
✅ 150g kaszy bulgur
✅ 800g mięsa mielonego
✅ 500g pieczarek
✅ papryka czerwona
✅ brokuł
✅ przyprawy: pieprz, majeranek, tymianek
✅ do podania na talerzu: ser feta, słonecznik

Kaszę ugotować w osobnym garnku. Mięso mielone podsmażyć w woku, dodać pieczarki pokrojone oraz paprykę, przyprawić i smażyć aż mięso będzie gotowe.
Brokuła ugotować na parze na twardo.
Kaszę wrzucić do woka z mięsem, wszystko wymieszać. Na wierzch pokroić brokuła. 
Nałożyć na talerz, udekorować fetą oraz słonecznikiem.









Komentarze