Potrawka z ciecierzycy i kalafiora

Kolejna odsłona potrawki z ciecierzycy. Jest to jedno z moich ulubionych dań, robię zawsze kiedy nie mam czasu. Ponadto, można zrobić mnóstwo wariancji, kombinować ze wszystkimi warzywami.
Tym razem danie pomarańczowe, bogate w błonnik i dużo witamin. Co ważne, jest to potrawa całkowicie wegańska, świetna dla osób nie jedzących wyrobów pochodzenia zwierzęcego.

Składniki:
✰ 100g ciecierzycy z puszki
✰ 100g białej fasoli z puszki
✰ 200g batata
✰ 70g marchwi
✰ 180g kalafiora
✰ 100ml passaty pomidorowej
✰ orzechy włoskie

Wszystkie warzywa umieściłam w garnku, podlałam wodą i dusiłam kilka minut. Przyprawiłam na ostro, chili, zioła, curry, garam masala.
Na końcu wlałam passatę, zagotowałam. Na talerzu posypałam orzechami.




Komentarze