Ciasto jogurtowe na jaglanym biszkopcie

To ciasto to trochę inspiracja z internetu, a trochę własna kreatywność. Bardzo zdrowe ciasto, nie ma dużo kcal w 1 kawałku, a kawałki są naprawdę duże.
Do tego ładnie się prezentuje.
Zdrowe, nie znaczy, że do oporu 😅😅😅

Składniki:
spód:
💙 130g kaszy jaglanej suchej
💙 4 łyżki mleka
💙 6 jajek
💙 erythrol/ksylitol
💙 3 łyżki mąki orkiszowej

masa:
💙 500g sera do sernika
💙 3 duże jogurty naturalne gęste/greckie
💙 2 łyżki kakao
💙 30g żelatyny
💙 500g truskawek/jagód
💙 galaretka truskawkowa/jagodowa
Kaszę gotować do miękkości. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę. Żółtka utrzeć osobno ze słodzidłem na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo-jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki.
Wylać do tortownicy i piec 30 min.

W tym czasie przygotować masę. Zblendować jogurty z serem i słodzidłem. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać po połowie do każdej masy. Na wystudzony biszkopt można wyłożyć owoce, a na to wylewać po 1 łyżki każdej masy na środek. Wstawić do lodówki, do stężenia. W tym czasie jagody/truskawki zblendować na gładko i zagotować, dodać galaretkę w proszku i mieszać do rozpuszczenia. Tężejącą masę wylać na ciasto i schłodzić.

Wszystkim gościom smakowało i nikt nie zauważył, że to wersja fit 😍😍😍😍





Komentarze