Zapiekanka z serem i szpinakiem

A teraz coś dla fanów szpinaku. Ja szpinak uwielbiam i często wymyślam przepisy z jego udziałem 😍
Tym razem powstała zapiekanka, bogata w białko. Może stanowić śniadanie białkowo-tłuszczowe lub być dodatkiem do obiadu.
Ja na obiad zjadłam ją z kotletami z ciecierzycy. A drugą część na śniadanie z omletem.

Przepis:
✅ 450g szpinaku mrożonego
✅ 2 ząbki czosnku
✅ 4 jajka
✅ 250g twarogu
✅ 150g sera ricotta
✅ kulka mozzarelli (u mnie light - 125g)

Szpinak rozmrażamy w garnku z czosnkiem i odsączamy z nadmiaru wody. Sery mieszamy z jajkami, przyprawiamy (curry, pieprz itp). Do gorącego szpinaku dajemy pokrojoną mozzarellę i mieszamy aż się rozpuści.
Szpinak mieszamy z serami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 50 min.







Komentarze