Zupa z dyni i batata

Dziś obiadek na szybko. Pyszna i pożywna zupa z dyni i batata.
Użyłam mieszanki mrożonej (zupa dyniowa), ale w sezonie daję świeżą dynię.

Składniki na kilka porcji:
✅ 2 opakowania mrożonej zupy z dyni lub ok. 1kg świeżej
✅ 1 batat
✅ 2l wody
✅ przyprawy: curry, cynamon, sól, pieprz, papryka ostra lub słodka

Warzywa zagotować z wodą, dodać przyprawy i zblendować na gładki krem.
Ja podałam z knedlami twarogowymi (120g twarogu, 35g manny, jajko - zagniotłam składniki i ugotowałam we wrzątku). Zupę warto posypać słonecznikiem lub pestkami dyni, jak dodatek tłuszczu. Lub dodać oliwę do zupy. tłuszcz jest niezbędny do lepszej przyswajalności witamin.






Komentarze