Dziś obiadek na szybko. Pyszna i pożywna zupa z dyni i batata.
Użyłam mieszanki mrożonej (zupa dyniowa), ale w sezonie daję świeżą dynię.
Składniki na kilka porcji:
✅ 2 opakowania mrożonej zupy z dyni lub ok. 1kg świeżej
✅ 1 batat
✅ 2l wody
✅ przyprawy: curry, cynamon, sól, pieprz, papryka ostra lub słodka
Warzywa zagotować z wodą, dodać przyprawy i zblendować na gładki krem.
Ja podałam z knedlami twarogowymi (120g twarogu, 35g manny, jajko - zagniotłam składniki i ugotowałam we wrzątku). Zupę warto posypać słonecznikiem lub pestkami dyni, jak dodatek tłuszczu. Lub dodać oliwę do zupy. tłuszcz jest niezbędny do lepszej przyswajalności witamin.
Użyłam mieszanki mrożonej (zupa dyniowa), ale w sezonie daję świeżą dynię.
Składniki na kilka porcji:
✅ 2 opakowania mrożonej zupy z dyni lub ok. 1kg świeżej
✅ 1 batat
✅ 2l wody
✅ przyprawy: curry, cynamon, sól, pieprz, papryka ostra lub słodka
Warzywa zagotować z wodą, dodać przyprawy i zblendować na gładki krem.
Ja podałam z knedlami twarogowymi (120g twarogu, 35g manny, jajko - zagniotłam składniki i ugotowałam we wrzątku). Zupę warto posypać słonecznikiem lub pestkami dyni, jak dodatek tłuszczu. Lub dodać oliwę do zupy. tłuszcz jest niezbędny do lepszej przyswajalności witamin.
Komentarze
Prześlij komentarz