Zielone naleśniki z farszem gryczanym

Taki obiad na szybko. Powstał podczas czyszczenia lodówki na Święta 😀😀😀
Składniki sosu można dowolnie modyfikować.
Ja zawsze staram się wykorzystać wszystko, co zalega w lodówce. Stąd pomysł na taki obiad. Poza tym połączenie kaszy gryczanej z twarogiem jest dość powszechne. Można wiele rzeczy zrobić z tych dwóch produktów.

Przepis na te obiad jest w całości mojego autorstwa.

Składniki:
💚 50 g świeżego szpinaku
💚 jajko
💚 40 g mąki - u mnie żytna razowa
💚 woda do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego
💚 25 g kaszy gryczanej (waga surowej kaszy)
💚 80 g twarogu
💚 10 g słonecznika
💚 sos: passata pomidorowa, fasola czerwona z puszki, kukurydza z puszki, sos indyjski z Lidla, przyprawy

Szpinak, jajko, mąkę i wodę blendujemy na gładką masę  smażymy 2 naleśniki.
Kaszę gryczaną dokładnie mieszamy z twarogiem i słonecznikiem, przyprawiamy do smaku (u mnie bazylia i pieprz).
Składniki na sos zagotowujemy.

Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy i grillujemy na patelni, aż będą chrupiące. Na talerzu polewamy przygotowanym sosem.






Komentarze