Rolada z brokułami w szynce szwarcwaldzkiej

Pomysł na szybki i wykwintny obiad dla gości.
Zaserwowałam gościom w Święta takie oto roladki. Pierś z kurczaka owinięta szynką szwarcwaldzką. Nawet moja córka była zachwycona - zresztą, jak zawsze 😛😋😋😋

Składniki na kilka porcji:
💜 piersi z kurczaka (w zależności ile chcemy uzyskać rolad)
💜 paczka mrożonych brokułów
💜 pół kubeczka serka typu Almette (może być też ricotta)
💜 pasta z suszonych pomidorów (mogą być suszone pomidory w kawałkach)
💜 2-3 opakowania szynki Szwalrcwardzkiej
💜 oliwa
💜 przyprawy: przyprawa do kurczaka, papryka słodka, mogą być inne według uznania

Piersi lekko rozbijamy i nacieramy przyprawami. Zostawiamy z lodówce najlepiej na całą noc. Brokuły gotujemy krótko na parze, dodajemy serek i blendujemy na gładką masę. 2 kawałki szynki układamy na desce, a na to kładziemy pierś z kurczaka. Na środek rozsmarowujemy łyżkę farszu brokułowego, a na to łyżkę pasty z suszonych pomidorów. Roladki zwijamy razem z szynką, tak żeby były całe nią owinięte. W boki wbijamy wykałaczki, żeby roladki się nie rozwaliły. Układamy je na blasze wyłożonej papierem, każdą roladę smarujemy delikatnie oliwą, podlewamy wodą. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. W trakcie pieczenia można je przewrócić na drugą stronę. Nie można ich piec za długo, ponieważ będą suche.





Komentarze