Deser czekoladowy z ciecierzycy

Taki oto deser wymyśliłam. Choć dla mnie była to kolacja po treningu. Wbrew pozorom jest bardzo sycący. Taki pucharek zawiera 422 kcal, WBT 28/22/24.
Jest to pełnowartościowy posiłek.
Nie jadłam nigdy ciecierzycy w takiej postaci, ale muszę przyznać, że jest pyszna.

Ciecierzyca jest rośliną strączkową (inaczej groch włoski), która wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest bogatym źródłem białka, ponadto dostarcza aminokwasów niewystępujących w białkach pochodzenia zbożowego. Ciecierzyca odpowiada również za obniżenie poziomu cholesterolu (LDL) oraz ciśnienia krwi, dzięki zawartości potasu. Żelazo w niej obecne natomiast przyczynia się do zapobiegania anemii. 
Zawiera ok. 7,6g błonnika/100g, co wiąże się z zapobieganiem zaparciom. Ma niski indeks glikemiczny, wic mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę oraz insulinooporni. 
Ponadto jest dobrym źródłem witamin z grupy B (ryboflawiny i niacyny)Ryboflawina bierze udział z tworzeniu erytrocytów, z kolei niacyna w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Ciecierzyca jest również bardzo dobrym źródłem witaminy B5, witaminy B6 i witaminy B1. W ciecierzycy jest bardzo duża ilość witaminy B9. Już 100 gramów tej rośliny wypełnia dzienne zapotrzebowanie na B9 w ponad 400%!
Ponadto w ciecierzycy znajdują się spore ilości witaminy K, wpływającej na krzepliwość krwi oraz magnezu, fosforu, cynku, miedzi i manganu. 
Najczęściej ciecierzyca znana jest jako humus, jednak z tej rośliny można wyczarować wiele pysznych potraw (nawet ciasto). Będę po kolei dodawać na bloga. 
Jest u mnie na blogu już przepis na humus z buraka i ciecierzycy, teraz deser czekoladowy, na który podaję przepis niżej:

✅ 100g ciecierzycy z puszki
✅ łyżka masła orzechowego (mogą być orzechy)
✅ 50g jogurtu naturalnego
✅ łyżeczka kakao
✅ 40g awokado

Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę. Podawać z dowolnymi dodatkami 😍😍😍


Komentarze