Zupa z zielonego groszku i brokuła

Uwielbiam zupy krem. Najczęściej je jem z knedlami twarogowymi lub pełnoziarnistym makaronem.
Tutaj zupa z groszku i brokuła. Z przepisu wychodzą ok. 4 porcje.

Składniki:
❤ 450g mrożonego brokuła (w sezonie może być świeży)
❤ 450g mrożonego groszku
❤ 1,5 litra wody
❤ 2 ząbki czosnku
❤ przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ewentualnie zioła, curry 55g sera typu feta

❤ pełnoziarnisty makaron (u mnie 75g)

Warzywa z czosnkiem zalewamy wodą, gotujemy kilka minut, przyprawiamy. Gotujemy do miękkości i blendujemy na krem. Zupa najlepiej smakuje jak postoi, dlatego ja ugotowałam ją wieczorem. Zupę na talerzu dekorujemy serem, ja dodatkowo dołożyłam chili, można też posypać słonecznikiem.



Komentarze