Wątróbka na ostro

Wątróbka jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B2, B3, B12, kwasu foliowego czyli B9). Zawiera również witaminy A, D i K. Ponadto zawiera więcej żelaza niż jakiekolwiek mięso. Dlatego jedzenie wątróbki chroni przed anemią. Oprócz tych wszystkich zalet, wątróbka posiada bardzo dużo białka, porównywalnie do drobiu. 
Wątróbka drobiowa jest niskokaloryczna, 100g zawiera 120-140 kcal, dlatego zalecana jest osobom na diecie. Wbrew powszechnym mitom, nie jest prawdą że wątróbka jest szkodliwa, ponieważ gromadzi toksyczne produkty przemiany materii. Wątroba odpowiada za oczyszczenie organizmu z toksycznych związków, ale ich nie magazynuje. 
Podsumowując, wątróbka:
- dzięki zawartości żelaza podnosi odporność organizmu
- polepsza pamięć, chroni przez chorobą Alzeimera
- idealne źródło białka dla osób aktywnych
- jest źródłem selenu, co ma znaczenie w chorobach tarczycy i autoimmunologicznych

Składniki:
💦 150g wątróbki
💦 papryczka chili lub pepperoni
💦 marchew
💦 cebula
💦 papryka
💦 pieprz, papryka ostra

Warzywa kroimy w większe kawałki. Podsmażamy na oliwie lub maśle klarowanym. Dodajemy wątróbkę, dusimy do miękkości, przyprawiamy.




Komentarze