Placek (omlet) marchewkowy

Ostatnio podawałam przepis na pyszny omlet z cukinii i szpinaku pieczony w garnku. Postanowiłam zmodyfikować tamten przepis i upiec coś podobnego na słodko. Tak powstał rewelacyjny placek marchewkowy z jabłkiem. Bardziej przypomina ciasto marchewkowe niż omleta. Jest wilgotny i miękki. Idealny na drugie śniadanie lub jako przekąska do kawy 😍😍😍😍

Składniki:
✬ 5 jajek
✬ 80g płatków owsianych
✬ 20g mąki kokosowej
✬ cynamon
✬ 2 marchewki
✬ 2 jabłka
✬ 2 łyżki oliwy

Wykonanie jest bardzo podobne jak poprzednio. Na łyżce oliwy podsmażamy starte marchewki z pokrojonym w kostkę jabłkiem, oprószamy cynamonem. Jak marchew zmięknie, zdejmujemy z ognia. Jajka blendujemy z płatkami i mąką na gładko, mieszamy z podsmażoną marchewką i jabłkiem. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, wylewamy masę, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień. Pieczemy ok 25 min. Boli ciasta co jakiś czas podważamy, żeby nie przywierały. Po 25 min przewracamy placek na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 min. Gotowe.









Komentarze