Pasta z awokado

DLACZEGO NALEŻY WŁĄCZYĆ AWOKADO DO DIETY?

Awokado jest jednym z najzdrowszych owoców. Uznawane jest za superfoods. Posiada bardzo dużo właściwości leczniczych i odżywczych.
W przeciwieństwie do innych owoców zawiera bardzo małą ilość cukrów prostych. Za to jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6). Dzięki zawartości tych tłuszczów lepiej są przyswajalne składniki odżywcze z innych produktów (głównie witaminy A,D,E,K lub likopen z pomidorów).
Dzięki dużej zawartości potasu reguluje ciśnienie krwi. Zawiera także sporo witamin z grupy B (w tym kwas foliowy, niezbędny dla kobiet w ciąży) oraz witaminy A, C, E (silne przeciwutleniacze).
Zawarty w awokado beta-sitosterol wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co oznacza, że jest wskazany dla osób chorych na miażdżycę.
Zawartość błonnika reguluje poziom cukru we krwi, dlatego często jest zalecane w diecie cukrzyków. Z kolei, enzymy zawarte w awokado poprawiają pracę jelit, zapobiegając wrzodom żołądka, wzdęciom, biegunkom czy zaparciom.
Jak widać, owoc ten wykazuje bardzo dużo właściwości zdrowotnych a wysoka zawartość tłuszczu wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Co ważne, a o czym osoby odchudzające się często zapominają, tłuszczu nie można się bać. Tłuszcz w diecie jest niezbędny. I z pewnością nie utyjemy od jedzenia awokado.

Możliwości wykorzystanie tego owocu w kuchni jest bardzo dużo, na słodko lub wytrawnie. Dziś przedstawię pastę z awokado.

Składniki:
👉 100g awokado
👉 50g twarogu
👉 30g pomidorów suszonych
👉 przyprawy: pomidory suszone w proszku, zioła, chilli, pieprz

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, pomidory suszone odsączamy i kroimi na drobne kawałki.









Komentarze