Kotlety z ciecierzycy

Przedstawiam pyszne danie z ciecierzycy. Całkowicie wegańskie kotlety, które robi się błyskawicznie 😍😝 Jedne z moich ulubionych bezmięsnych kotletów.

Ciecierzyca wykazuje wysoką wartość odżywczą. W 100g zawiera aż 8,86g białka , które dostarcza aminokwasów nie występujących w zbożach. Ponadto cieciorka obniża stężenie cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ciśnienie krwi. Bogata jest w żelazo,a co za tym idzie zapobiega anemii. Zawiera również 7,6g/100g błonnika, który zapobiega zaparciom. 
Ponadto ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem magnezu i potasu (pozytywny wpływ na pracę serca), miedzi, żelaza i kwasu foliowego (udział w wytwarzaniu erytrocytów), wapnia i fosforu (zapobieganie osteoporozie), witamin z grupy B, prowitaminy A oraz witaminy C.
U mnie w kuchni często gości ciecierzyca. Można z niej zrobić wiele różnych pyszności, podobnie jak z kaszy jaglanej. 

Składniki:
✔ puszka ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej
✔ 100g ugotowanego, gorącego ryżu
✔ 30g słonecznika
✔ pół cebuli

Wykonanie jest banalne. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, formujemy kotlety (ok. 8 sztuk) i smażymy na patelni grillowej do momentu, aż powstanie chrupiąca skórka.

Ja je podałam z duszonymi pieczarkami wymieszanymi z pomidorami suszonymi oraz z awokado. Sos przyprawiony został bazylią i chili, jak zwykle na ostro 😈😍






Komentarze