Kawałki indyka w kokosowej panierce - fit nuggetsy

Z braku pomysłu na obiad powstały ala fit nuggetsy. Pomysł mój i myślę, że wyszły nie najgorsze, ponieważ moja córka poprosiła o dokładkę na obiad 😍😋😋😋

Mnie również bardzo smakowały, w środku wilgotne i soczyste. Rozpływające się w ustach. Następnym razem upiekę w piekarniku, może bardziej będą przypominały nuggetsy 😀😀😀

Składniki na 2 porcje:
✾ 2 polędwiczki z indyka (ok. 440g) - może być filet z kurczaka lub z indyka
✾ 30g mąki kokosowej - mogą być wiórki kokosowe
✾ 20g mąki kukurydzianej - może być pszenna
✾ szklanka mleka
✾ jajko
✾ woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
✾ przyprawy: chili, curry, przyprawa do indyka, pieprz
✾ 2-3 łyżki oleju

Z mąki, mleka, jajka i wody robimy ciasto jak na naleśniki. Wody powinno być sporo, ponieważ mąka kokosowa bardzo dużo jej chłonie. Indyka kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami. Następnie obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Jeśli ciasto wchłonie cały olej a mięso będzie dalej surowe, to podlewamy trochę wodą, przykrywamy i dusimy kilka minut. To sprawi również, że mięso będzie bardziej soczyste.



Komentarze