DIETA W HIPERLIPIDEMII
Całkowita ilość
cholesterolu w organizmie jest stała, dzięki równowadze między
wchłanianiem w jelicie, syntezą a wydalaniem wraz z żółcią.
Cholesterol jest
substancją lipidową, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania
organizmu, ponieważ aktywnie uczestniczy w przemianach w nim
zachodzących. Wytwarzany jest głównie w wątrobie (cholesterol
endogenny), ale ok. 30% pochodzi z zewnątrz (cholesterol egzogenny).
Pośredniczy w wielu
procesach metabolicznych:
- jest składnikiem błon komórkowych
- jest prekursorem do syntezy związków takich jak:
* hormony kory nadnerczy
* hormony płciowe
* witamina D
* kwasy żółciowe
* kwas cholowy
* kwasy żółciowe,
które uczestniczą w procesie trawienia tłuszczów
Cholesterol występuje w
organizmie jako cholesterol wolny oraz w postaci estrów z kwasami
tłuszczowymi. Jest nierozpuszczalny w wodzie, natomiast
zestryfikowany w odróżnieniu od wolnego jest całkowicie
hydrofobowy. W płynach ustrojowych może istnieć tylko w postaci
lipoprotein osocza, umożliwiających jego transport w środowisku
wodnym.
Synteza cholesterolu
zachodzi w większości tkanek organizmu, ale aż 80% powstaje w
wątrobie. Całkowita zawartość cholesterolu w komórce zależy nie
tylko od jego syntezy, ale również od czynników wpływających na
jego nagromadzenie oraz usuwanie.
Źródło do syntezy
cholesterolu w 50% stanowią węglowodany, 30% tłuszcze i 20%
białka. Co za tym idzie, głównie dieta bogatowęglowodanowa nasila
syntezę cholesterolu (wbrew powszechnemu mitowi, że dieta
bogatotłuszczowa). Wyjściowym substratem do biosyntezy cholesterolu
jest acetylo-CoA (pochodzący z przemiany węglowodanowej,
tłuszczowej oraz przemian niektórych aminokasów). Reakcja
powstawania cholesterolu katalizowana jest przez enzym – reduktazę
HMG-CoA, tak więc aktywność tego enzymu decyduje o szybkości
syntezy cholesterolu. W przypadku zahamowania aktywności reduktazy,
spada szybkość wytwarzania cholesterolu. Czynnikami hamującymi są:
cholesterol endo- i egzogenny (co za tym idzie nadmiar cholesterolu w
organizmie, hamuje jego syntezę – sprzężenie zwrotne), glukagon
(hormon podwyższający stężenie cukru w krwi) oraz leki z grupy
statyn (stosowane w leczeniu hipercholesterolemii). Natomiast
insulina i hormony tarczycy aktywują reduktazę HMG - wpływając
na szybsze tempo wytwarzania cholesterolu.
Należy jeszcze
wspomnieć, że cholesterol w uproszczeniu dzielimy na tzw. „dobry”
HDL (lipoproteiny powstające głównie w wątrobie; zwrotnie
transportują cholesterol z tkanek obwodowych do wątroby, która
jest zdolna do eliminacji nadmiaru cholesterolu) oraz „zły LDL
(lipoproteiny, które transportują fosfolipidy i cholesterol do
tkanek obwodowych).
Dyslipidemia to
nieprawidłowy profil lipidowy. Najczęściej mierzonymi parametrami
są:
- cholesterol całkowity
- LDL
- stosunek cholesterolu całkowitego do LDL
- HDL
- całkowite trójglicerydy
Średni poziom
cholesterolu we krwi nie powinien być wyższy niż 5mmol/l, LDL <
3 mmol/l.
Powyżej napisałam w
skrócie, jak powstaje cholesterol w organizmie. Teraz przedstawię
produkty, które należy spożywać, aby obniżyć stężenie
cholesterolu w krwi.
Produkty spożywcze
pomagające obniżyć poziom cholesterolu:
- Ryby i kwasy omega-3Ryby są bogatym źródłem kwasów omega 3. Rybę najlepiej piec w piekarniku lub gotować na parze.
- Oliwa z oliwek – spożywana na zimnoZawiera zestaw antyoksydantów, pomagających obniżyć stężenie LDL, nie obniżając jednocześnie HDL
- BłonnikBłonnik w kontakcie z wodą tworzy substancje żelowe, które wiążą cholesterol oraz kwasy żółciowe, prowadząc do ich wydalenia z organizmu. Powinniśmy spożywać ok. 30g błonnika na dobęŹródła błonnika: surowe warzywa, szczególnie strączkowe i korzeniowe; owoce bogate w pektynę (jabłka, owoce jagodowe), płatki owsiane, otręby, gruboziarniste kasze (gryczana, jęczmienna), pieczywo pełnoziarniste, nasiona (dynia, słonecznik), orzechy
- Czosnek, cebula, szczypiorekNależą do prebiotyków – działają przeciwzapalnie. Pomagają obniżyć cholesterol oraz cukier we krwi.
- CynamonWystarczy już pół łyżeczki, aby wspomóc obniżenie cholesterolu oraz cukru we krwi. Można go dodawać do deserów, owsianki, omletów, sałatek owocowych
- OrzechySą bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, co wspomaga redukcję cholesterolu we krwi.
- JajkaWbrew powszechnemu mitowi, jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu, pomimo iż żółtko jaja zawiera go aż 213mg! Jajka są bardzo zdrowe, bowiem zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy. Są również bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dzięki zawartej w nich lizynie mogą wręcz przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu. Nie ma ograniczeń co do ilości jedzenia jajek. Dawniej sądzono, że wolno spożywać tylko 2 jajka dziennie, teraz na szczęście ten mit został obalony.
- AwokadoAwokado zawiera aż 15g tłuszczów. Jednak są to potrzebne organizmowi tłuszcze nienasycone. Ponadto, zawiera kwas pantotenowy, który usprawnia metabolizm tłuszczów, białek i węglowodanów oraz poprawia pracę układu krążenia.Nienasycone tłuszcze (np. kwas oleinowy) zawarte w awokado obniżają poziom LDL, tym samym podwyższając poziom HDL. Owoc ten również pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
- Ciecierzyca, soczewicaSą bogatym źródłem białka roślinnego, ponadto wspomagają obniżenie cholesterolu w krwi, dzięki wysokiej zawartości lecytyny
- Siemię lnianeZawiera największą wśród żywności ilość lignanów, czyli fitoestrogenów, które regulują poziom cholesterolu. Regularne przyjmowanie siemienia lnianego może pomóc w obniżeniu frakcji LDL i jednocześnie w podwyższeniu HDL. To wszystko za sprawą obecnych również kwasów omega-3 i omega-6. Ponadto dostarcza również spore ilości błonnika wpływającego na stężenie cholesterolu.
- Zboża pełnoziarniste
- Chude mięso (głównie drób)
- Chudy nabiał
- Eliminujemy całkowicie: tłuste mięso (wieprzowina), cukier, słodycze, gotowe posiłki w słoikach czy puszkach, konserwy, mielonki, żółte i pleśniowe sery, pasztety, parówki, kiełbasy, dania w panierce, żywność przetworzoną.
PODSUMOWANIE
Podsumowując, jeśli zmagamy się z podwyższonym poziomem cholesterolu – w diecie stawiamy na tłuszcze roślinne, spożywane na zimno, ograniczając tłuszcze zwierzęce. Ponieważ głównym substratem do syntezy cholesterolu są węglowodany, należy ograniczyć ich spożycie, zwłaszcza węglowodanów prostych. W walce z hiperlipidemią pomocne będą produkty bogate w błonnik (dieta wysokobłonnikowa), staramy się spożywać nawet do 45g błonnika dziennie. Możemy jeść duże ilości płatków owsianych (na śniadanie idealnym posiłkiem będzie owsianka z orzechami lub migdałami z dodatkiem chudego jogurtu lub twarogu), ciecierzycę i soczewicę, codziennie powinniśmy spożywać kilka jajek oraz warto włączyć do diety siemię lniane (np. w postaci ugotowanych ziarenek w wodzie).
Komentarze
Prześlij komentarz