Zupa szpinakowo-brokułowa

Zielona zupa

Ta zupa jest pyszna i niezwykle zdrowa. Ponadto stanowi posiłek bogaty w witaminy i składniki mineralne. W połączeniu z makaronem lub knedlami twarogowymi i słonecznikiem, stanowi pełny, zbilansowany posiłek.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na średni garnek - ok. 5 porcji:
opakowanie mrożonego szpinaku
brokuł - w zimie mrożony
2 ząbki czosnku
pół cebuli
marchew
słonecznik ub pestki dyni - ok. 10g na porcję
jogurt naturalny - 2 łyżki

Czosnek i pokrojoną cebulę podsmażany w garnku. Dodajemy pokrojoną marchew, szpinak i brokuł. Zalewamy wodą i gotujemy. Przyprawiamy do smaku: sól, pieprz, oregano, carry itp.
Jak warzywa będą miękkie to blendujemy na gładko. Jeszcze gotujemy trochę.
Podajemy np. z makaronem pełnoziarnistym. U mnie akurat z knedlami twarogowymi. Posypujemy słonecznikiem a na środku dajemy ze 2 łyżki jogurtu 😋😍🥦🥦🥦

Wartości odżywcze dla całego garnka bez dodatków: 236,72 kcal; WBT 23/24,51/4,95
Wartość odżywcza dla 100ml: 11 kcal; WBT 1,07/1,14/0,23

Porcja widoczna na talerzu to 400ml 😊😊😊 


























Komentarze