Szpinakowe naleśniki z jaglanym farszem

Kolejna propozycja na pyszny i zdrowy obiad, który można zabrać do pracy. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. O właściwościach szpinaku pisałam niedawno.
Te naleśniki są bardzo sycące, można je spokojnie zabrać w podróż 😛

Składniki:
💛 50g świeżego szpinaku
💛 jajko
💛 40g mąki (u mnie żytnia razowa)
💛 pół szklanki wody

Farsz:
💛 25g surowej kaszy jaglanej
💛 75g serka typu Bieluch (może być twaróg lub jogurt naturalny)
💛 20g orzechów włoskich

Szpinak płuczemy i zblendujemy z resztą składników na gładką masę. Smażymy na wolnym ogniu 2 naleśniki. Składniki na farsz mieszamy lub blendujemy 😋 Ja tylko wymieszałam. Nadziewamy naleśniki i zjadamy 😍

Wartości odżywcze: 485kcal; WBT 48,06/24,95/21,26.

Jest to pełnowartościowy posiłek, dobrze zbilansowany. Zawiera białko, węglowodany i tłuszcze. Bardzo ważne jest, aby jeść wszystkie posiłki dobrze zbilansowane. I należy pamiętać o tym, że owoc nie stanowi pełnego posiłku. Dlatego nie polecam owoców ani koktajli jako przekąski. Warto jeść 3 do 5 posiłków, ale każdy powinien zawierać węgle, białko i zdrowe tłuszcze.






Komentarze