Pierś z kaczki

Pierś z kaczki należy do moich ulubionych mięs. Moja córka też ją pokochała. Dlatego przedstawiam Wam pomysł na bardzo szybki obiad z kaczką w roli głównej. Do tego zestawu należy jeszcze dołożyć ryż lub kaszę 🍚🤩
Składniki:
jedna pierś z kaczki ze skórą
cukiniamarchew
papryczka chili
czerwona papryka
przyprawy: chili, bazylia, suszone pomidory w proszku 

Skórę piersi nacinamy na krzyż, tak żeby mięsa nie przeciąć. Mięso kładziemy na patelni grillowej skórą do spodu i przykrywamy. Smażymy na wolnym ogniu aż tłuszcz się wytopi a mięso nie będzie surowe. Długość pieczenia zależy od porządnego stopnia wysmażenia. Mnie to zajmuje ok 15 minut. Ważne, żeby za długo nie smażyć, bo mięso zrobi się suche.
Warzywa kroimy: cukinię w półplasterki, paprykę w paseczki a marchew w plasterki. Wkładamy do garnka i podlewamy wodą. Dusimy kilka minut, dodajemy przyprawy.
Pierś kroimy w paseczki, warzywa układamy obok, dodajemy jakieś źródło węgli - ryż, kasza, ziemniaki i zjadamy ze smakiem 😋😋😋

Standardowy kawałek piersi z kaczki o wadze 200g zawiera 280kcal; WBT 0/83,73/16,27. 



Komentarze